Lopeta salasanojen vaihtorumba

Mikko Hyppönen kehottaa lopettamaan salasanojen vaihtorumban

Salasanan vaihtamista tärkeämpiä suojakeinoja ovat pitkän ja uniikin salasanan käyttäminen sekä monivaiheisen tunnistautumisen käyttö.

Vahvat salasanat. Mikko Hyppönen kehottaa ihmisiä panostamaan erityisesti Gmail-salasanoihin. Mikko Hyppösen arkisto
Vahvat salasanat. Mikko Hyppönen kehottaa ihmisiä panostamaan erityisesti Gmail-salasanoihin. Mikko Hyppösen arkisto

Salasanan vaihtaminen tasaisin väliajoin mahdollisten tietomurtojen ehkäisemiseksi on yksi vanhimmista tietoturvakikoista. WithSecuren tutkimusjohtajan ja koko kansan tunteman tietoturvagurun Mikko Hyppösen mukaan salasanan vaihtorumbassa ei ole järkeä. Hän kehotti lauantaina Redditissä käyttäjiä lopettamaan salasanojen vaihtelemisen.

Hyppönen vastasi netinkäyttäjien kysymyksiin Reddit-palvelun suositussa Ask Me Anything -sessiossa. AMA-sessioissa eri alojen asiantuntijat, taiteilijat tai muut julkisuuden henkilöt vastaavat palvelun käyttäjien satunnaisiin kysymyksiin. Hyppösen AMA-sessio järjestettiin lauantaina 27. elokuuta.

Hyppösen mukaan kotikäyttäjille tärkeintä on huolehtia vahvasta sähköpostin salasanasta. Erityisesti Gmail-käyttäjien on hänen mukaansa tärkeää luoda pitkä ja uniikki salasana, koska Gmail-tunnuksilla voi kirjautua moniin muihinkin palveluihin.

Suuressa osassa verkkopalveluita on mahdollista käyttää helppoa kirjautumista Google-tunnuksella. Tämä muodostaa kuitenkin riskin, mikäli käytössä ei ole kaksivaiheista tunnistautumista ja Google-salasana on päässyt vuotamaan.

”Jos käyttäjänimet ja salasanat ovat päässeet vuotamaan vaikkapa verkkopelipalvelusta, hyökkääjät koettavat käyttää niitä Gmailiin. Surullista kyllä, tämä toimii usein, sillä ihmisillä on tapana käyttää samaa nimimerkkiä ja salasanaa eri palveluissa, myös Gmailissa”, Hyppönen kirjoitti vastauksessaan.

Päästyään uhrin Gmailiin, konnat voivat etsiä sähköpostipalvelun viestihistoriasta esimerkiksi tiedot niistä verkkokaupoista, joihin kyseisellä sähköpostiosoitteella on rekisteröidytty. Verkkokaupat nimittäin lähettävät uusille käyttäjilleen tervetuloviestin.

Vaikkei hyökkääjä tiedäkään uhrinsa verkkokauppatilien salasanaa, sen saa helposti palautettua ”unohditko salasanasi” -painikkeen kautta. Näin hyökkääjä voi käyttää uhrin sähköpostiosoitetta verkkokauppatunnuksen salasanan vaihtamiseen.

Hyppönen suosittelee ottamaan käyttöön Google-tilin kaksivaiheisen tunnistuksen ja käyttämään Google Authenticator -sovellusta. Sen avulla käyttäjä voi varmentaa jokaisen sähköpostitiliin linkitetyn laitteen. Näin ollen hyökkääjä ei pääse lukemaan sähköposteja omalta laitteeltaan ilman uhrin laitteeseen lähetettyä kertakäyttöistä koodia.

Lisäksi Hyppönen kehottaa käyttämään sähköpostitilillä pitkää salasanaa, joka ei ole käytössä muissa palveluissa.

Moni organisaatio velvoittaa edelleen työntekijänsä vaihtamaan tietokoneensa salasanan tasaisin väliajoin. Käytäntö on työntekijän kannalta ärsyttävä, sillä uuden salasanan muistaminen voi olla aluksi haastavaa. Siksi moni tyytyykin vain lisäämään vanhan salasanan perään esimerkiksi yhden numeron. Moni myös yksinkertaisesti vaihtelee kahden salasanan välillä muutaman kuukauden välein.

LÄHDE: TIVI/Antti Kallio 29.08.2022

LUE MYÖS

Näin luot vahvan salasanan, joka on helppo muistaa

Suosittu suoratoistopalvelu korkattu – käyttäjätiedot vuotaneet ulkopuolisille

Maailman suosituin salasanojen hallintapalvelu on korkattu