Historiallinen ilmoitus presidentti Niinistöltä ja pääministeri Marinilta: ”Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertovat yhteislausunnossaan kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. ”Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi”, kaksikko toteaa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd) kannattavat Suomen liittymistä puolustusliitto Naton jäseneksi. Hetki sitten saatu historiallinen ilmoitus lähettää Suomen tielle kohti Nato-jäsenyyden hakemista.
LUE MYÖS
Näin Suomen Nato-hakemus tullaan käsittelemään – Neuvottelut ohi jopa päivässä, virkamies arvioi
”Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta. Naton jäsenenä Suomi vahvistaisi koko puolustusliittoa. Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi. Toivomme, että tämän ratkaisun tekemisen vielä edellyttämät kansalliset askeleet otetaan lähipäivinä ripeästi”, presidentti ja pääministeri toteavat yhteislausunnossaan.
Niinistö ja Marin toteavat, että he ovat halunneet antaa ”keskustelulle sen vaatiman tilan”: aikaa on tarvittu kotimaiselle kannanmuodostukselle sekä eduskunnassa että koko yhteiskunnassa, mutta myös ”tiiviille kansainväliselle yhteydenpidolle niin Naton ja sen jäsenmaiden kuin myös Ruotsin kanssa”.
”Nyt kun päätöksenteon hetki on lähellä, toteamme omat yhtenevät kantamme myös eduskuntaryhmien ja -puolueiden tiedoksi”, tiedotteessa todetaan.
Kun presidentti ja pääministeri ovat nyt kertoneet näkemyksensä, odotetaan seuraavaksi koko valtiojohdon virallista kantaa. Sunnuntaina on mediatietojen mukaan koolla presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta, jossa päätetään Nato-jäsenyyden hakemisesta ja asian viemisestä eduskuntaan. Eduskuntaryhmät saattavat pian kertoa julki myönteisiä kantojaan, minkä lisäksi pääministeripuolue SDP:n kantaa odotetaan lauantain puoluevaltuustosta.
Eduskunnan puolestaan odotetaan olevan koolla poikkeuksellisesti jo maanantaina aloittaakseen asian käsittelyn. Eduskunnassa on loppusuoralla turvallisuuspoliittisen ajankohtaisselonteon käsittely, ja sen jatkoksi valtioneuvostolta odotetaan nyt uutta selontekoa tai tiedonantoa, jossa hallitus esittää eduskunnalle Nato-jäsenyyden hakemista.
Nato-jäsenyydestä ei automaattisesti äänestetä eduskunnassa, mutta äänestys seuraa, jos ulkoasiainvaliokunnan mietintö asiasta ei ole yksimielinen tai jos istuntosalissa yksikin kansanedustaja jättää vastaesityksen ja saa sille toisen edustajan kannatuksen. Eduskunnassa suuri enemmistö äänestää erittäin todennäköisesti Nato-jäsenyyden puolesta, sillä myönteisiä kantoja on julkisesti esittänyt jo nyt pitkälle yli sata edustajaa.
Suomen tahdonilmaus liittyä jäseneksi toimitetaan Natoon todennäköisesti ensi viikolla. Tämän jälkeen Suomi kutsutaan jäsenyysneuvotteluihin, joiden arvioidaan toteutuvan hyvin nopeasti. Jotta jäsenyys on virallinen ja Suomi pääsee turvatakuiden piiriin, Naton kaikkien 30 jäsenvaltion pitää vielä ratifioida sopimus. Ratifiointi vie normaalisti kuukausista vuoteen, mutta Suomen ja Ruotsin mahdollisten hakemusten kohdalla ratifiointiprosessin on ennakoitu voivan olla nopeutettu.
Kun jäsenmaat ovat hyväksyneet Suomen puolustusliittoon, eduskunta vielä lopuksi ratifioi sopimuksen Suomen osalta.
Iso-Britannia antoi keskiviikkona merkittävän tuen Suomelle ja Nato-prosessille maiden välisellä julkilausumalla. Julkilausumassa todetaan, että Suomi ja Iso-Britannia auttavat toisiaan – myös sotilaallisesti – jos jompikumpi maa joutuu hätätilaan tai hyökkäyksen kohteeksi. Britannia on valmis tarvittaessa lähettämään myös joukkoja Suomeen ja Ruotsiin vakauden turvaamiseksi.
LUE MYÖS
Lue lisää
- Näin Suomen historiallinen päivä noteerattiin maailmalla: ”Putinin uhkapeli tuon Naton lähemmäksi”
- Ruotsille vakava varoitus Gotlannin asemasta – Aftonbladet: ”Venäjällä erityisiä sotilasstrategisia intressejä”
- Antti Lindtman kannattaa Nato-jäsenyyttä: ”Meidän ei pidä ottaa pienintäkään riskiä”
- Näin Suomi on varautunut Venäjän reaktioihin: ”Emme odota mitään, mutta olemme varustautuneet kaikkeen”
- Nato-hakemushässäkkä viime metreillä? – Ruotsalaisilta tuli selvä viesti
- Ministeri Krista Mikkonen: Suomen Nato-jäsenyys oikea ratkaisu
- Sauli Niinistö: ”Suomi ei Nato-jäsenenä kasva kokoaan suuremmaksi”
- Keskustan eduskuntaryhmä kannattaa Natoa yksimielisesti: ”Kansallisen puolustuksen tulee olla kunnossa”
- Nato-aikatauluista tuli hässäkkä – Ruotsista kommentti: ”Koordinoidaan”
- Kreml ja Venäjän ulkoministeriö: Suomen Nato-jäsenyys ehdoton uhka, ”Venäjä on pakotettu ryhtymään vastatoimiin”
LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 12.05.2022