Suomi on selkärangattoman eliitin maa

Politiikan puskaradio: Suomi on selkärangattoman eliitin maa – kuka ottaisi vastuun Uniperista?

Kuva hs.fi. Kuvan lisännyt taakkatoimitus
Kuva hs.fi. Kuvan lisännyt taakkatoimitus

Politiikan puskaradiossa puhutaan tällä viikolla Fortumin Uniper-kaupoista sekä Vladimir Putinista – nykyajan Hitleristä.

Politiikan puskaradio -podcastissa ollaan tällä viikolla jättimäisten aiheiden äärellä, kun lautasella on samaan aikaan Suomen valtion ongelmalapseksi osoittautunutta Fortumia, Uniper-kauppojen jälkipyykkiä ja Venäjän diktaattoria Vladimir Putinia.

Studiossa aiheista keskustelemassa ovat Iltalehden politiikan toimittajat Marko-Oskari Lehtonen, Lauri Nurmi ja Jarno Liski, joista jälkimmäisin istuu studiossa aina pilottilasit päässään. Politiikassa oli (todennäköisesti) niin häikäisevä viikko!

Kansanosakeyhtiöstä ongelmalapseksi muuttunut Fortum ilmoitti häikäisevän viikon keskellä myyvänsä 7 miljardilla eurolla hankkimansa Uniperin osakkeet Saksan valtiolle 500 miljoonalla eurolla.

Valtion omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan 500 miljoonaa euroa oli käypä hinta Uniper-osakkeista.

Oliko Uniper-osakkeiden ”pakkomyynti” Saksan valtiolle Suomen taloushistorian paskin kauppa?

– Kyllä se sitä ainakin hipoo, Liski sanoo diplomaattisesti pilottilasit päässään.

Nurmen mukaan ainoastaan vastikkeetta maksetut sotakorvaukset olivat Suomelle paskempi ”kauppa”. Lähellä Uniper-diiliä ovat Soneran hukkaamat umts-miljardit.

Liskin mukaan Uniper-kaupan mittaluokka on niin iso, että hän onkin ottanut tavaksi muistuttaa itselleen ja myös muille, miten tähtitieteellisen kaukana luvut miljoona ja miljardi ovat itse asiassa toisistaan.

– Miljoona sekuntia on 11 päivää. Miljardi sekuntia on 31 vuotta. Mittakaava häviää, kun puhutaan muutamasta miljardista. Ne ovat niin järisyttäviä summia, mitä tässä menee, Liski sanoo.

Suomalaisia varoitettiin kaupasta

Fortum osti väkisin enemmistöosuuden saksalaisesta Uniperista, vaikka Uniperin entinen toimitusjohtaja, jo edesmennyt Klaus Schäfer yritti varoittaa rahoistaan tarkkoja suomalaisia kauppaan liittyvistä riskeistä ostamalla koko sivun mainoksen Helsingin Sanomista syksyllä 2017.

Fortumin toimitusjohtaja oli tuolloin Pekka Lundmark, Nokian nykyinen toimitusjohtaja. Fortumin hallituksen puheenjohtajana toimi Sari Baldauf.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo oli tuolloin talousjohtaja.

Näkeekö Rauramo joulun Fortumin toimitusjohtajana?

– Suomessa piirit ovat sen verran pienet, että kaveri pelastetaan aina. Nythän ei ole mitään merkkiä siitä, että kukaan kantaisi mitään vastuuta, Nurmi aloittaa ja lisää kaasua.

– Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei muista eikä omien sanojensa mukaan tiedä mitään tästä Uniper-jutusta. Hänen aseenkantajansa Mika Lintilä (kesk) ei tiedä. Lundmark voi vedota nykyisiin Nokia-kiireisiinsä. Baldauf vastaa kaikkiin mediatiedusteluihin ”en ole missään yhteyksissä tavattavissa”. Rauramo nauttii kuulemma hallituksen luottamusta.

Nurmen mukaan epävirallisesti Suomen suurin ongelma on korruptoitunut eliitti, joka ei suostu ottamaan vastuuta silloin, kun heillä olisi miljoonien eurojen tuoma velvollisuus vastata ikäviin kysymyksiin.

– Suomi on selkärangattomien eliitti-ihmisten maa, jossa kukaan ei ota vastuuta epäonnistumisista, koska he tietävät, että yhteisen edun nimissä kaverit kyllä pelastavat.

– Rauramo, Lundmark ja etenkin Sipilä ja Lintilä, mitä te pelkäätte?

Viikon vitsissä seikkaillaan täydellä lentokentällä Helsinki-Vantaalla ja Moskovassa.

LÄHDE: Iltalehti.fi/Marko-Oskari Lehtonen 24.09.2022

Politiikan puskaradiossa Iltalehden politiikan toimittajat käyvät läpi viikon kuumimmat puheenaiheet ja juorut. Uusi jakso julkaistaan perjantaisin.