– seuraa lopun ajan aiheita

Väärinkäytösten ilmiantajille suojaa

Uudet EU-säännöt tarjoavat paremman suojan väärinkäytösten ilmiantajille.

LÄHDE: Verkkouutiset/Ilkka Ahtokivi 16.04.2019

Uusissa säännöissä kielletään kostotoimet ja suojataan väärinkäytösten ilmiantajia kostotoimilta, kuten erottamiselta, alentamiselta tai pelottelulta. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
Uusissa säännöissä kielletään kostotoimet ja suojataan väärinkäytösten ilmiantajia kostotoimilta, kuten erottamiselta, alentamiselta tai pelottelulta. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Europarlamentaarikot hyväksyivät tiistaina uudet EU:n laajuiset säännöt väärinkäytösten ilmiantajien suojelemiseksi äänin 591 puolesta, 29 vastaan ja 33 tyhjää.

Säännöt kattavat julkiset hankinnat, rahoituspalvelut, rahanpesun, tuote- ja liikenneturvallisuuden, ydinvoimaturvallisuuden, kansanterveyden, kuluttajansuojan ja tietosuojan.

Uusilla säännöillä taataan, että tiedot laittomuuksista voi ilmoittaa organisaation sisäisesti, suoraan kansallisille viranomaisille tai vastaavalle EU-instituutiolle tai -virastolle. Näin voidaan varmistua väärinkäytösten ilmiantajien turvallisuudesta ja siitä, että tieto säilyy luottamuksellisena.

Myös julkisesti väärinkäytöksen ilmoittanutta ilmiantajaa suojellaan tilanteissa, joissa ilmoitus väärinkäytöksestä sovittuja ilmoituskanavia pitkin ei johda asianmukaisiin toimiin tai ilmiantaja uskoo yhteiskunnan edun olevan välittömässä vaarassa tai vastatoimien vaaraan.

Uusissa säännöissä kielletään kostotoimet ja suojataan väärinkäytösten ilmiantajia kostotoimilta, kuten erottamiselta, alentamiselta tai pelottelulta. Lisäksi säännöillä suojataan väärinkäytösten ilmiantajien avustajia, kuten työkavereita tai sukulaisia.

Jäsenmaiden täytyy varmistaa, että väärinkäytösten ilmiantajille on tarjolla ilmaiseksi kattavaa ja riippumatonta tietoa, neuvoja menettelyistä sekä apua oikeudellisiin menettelyihin.

Lisäksi ilmiantajilla pitäisi oikeudellisten menettelyjen aikana olla mahdollisuus saada taloudellista ja psykologista apua, mikäli he kokevat sen tarpeelliseksi.

– Viimeaikaiset skandaalit kuten LuxLeaks, Panaman paperit ja Football Leaks ovat osoittaneet väärinkäytösten ilmiantajien epävarman tilanteen. Parlamentti on osoittanut tällä äänestyksellä, että se on kuunnellut kansalaisia ja ajanut tiukkoja sääntöjä, joilla taataan kansalaisten ja väärinkäytösten ilmiantajien turvallisuus, asian esittelijä, sosialistimeppi Virginie Rozière sanoi.

Neuvoston pitää nyt hyväksyä uudet säännöt. Sen jälkeen jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa saattaa säännöt osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Viimeaikaiset skandaalit LuxLeaks-tapauksesta Panaman papereihin ovat osoittaneet väärinkäytösten ilmiantajien paljastuksien merkityksen, kun pyritään estämään yhteiskunnalle haitallisia EU-lain rikkomuksia.

Tällä hetkellä kymmenen EU-maata (Ranska, Unkari, Irlanti, Italia, Liettua, Malta, Hollanti, Slovakia, Ruotsi ja Britannia) tarjoavat kattavan oikeusturvan väärinkäytösten ilmiantajille. Muissa EU-maissa suojellaan vain tiettyjä työntekijäryhmiä tai tiettyjen alojen työntekijöitä.