– seuraa lopun ajan aiheita

Vakoileeko puhelimesi?

Salakuunteleeko puhelimesi sinua? Näin testaat

Tuleeko somessa vastaan tuotteita tai asioita, joista olet juuri puhunut ystäväsi kanssa?

Puhelimesi saattaa kuunnella sinua. [Adobe Stock / AOP]
Puhelimesi saattaa kuunnella sinua. [Adobe Stock / AOP]

Usein kuulee puhuttavan, miten esimerkiksi Instagramissa, Facebookissa tai kauppojen sivuilla alkaa nousta esiin mainoksia tuotteista, joista olet puhunut jonkun kanssa aiemmin. Nämä tuotteet voivat olla sellaisia, joita ei ole etsinyt koskaan netistä, mutta yhtäkkiä niitä tulviikin vastaan.

Tällaiset tapaukset ovat herättäneet epäilyjä siitä, että älypuhelimet vakoilevat käyttäjiään. VPN-palveluita tarjoavan NordVPN:n mukaan tämä pitääkin paikkaansa. Virtuaaliavustajien korvat ovat jatkuvasti auki, jotta ne pystyvät ottamaan tarpeen tullen komentoja vastaan.

– Kun pyydät Google Assistantia tai Siriä etsimään jotain, tätä tietoa hyödynnetään verkkomarkkinoinnissa. Näin tapahtuu myös, kun etsit jotain Googlen hakua käyttäen. Jos esimerkiksi etsit autokauppoja kaupungistasi, niihin liittyviä mainoksia alkaa ilmaantua kaikkialle Internettiin. Tässä mielessä virtuaaliavustaja on kuin mikä tahansa muukin hakukone, NordVPN:n digitaalisen turvallisuuden asiantuntija Daniel Markuson kertoo tiedotteessa.

Näin testaat

NordVPN jakoi ohjeet sen testaamiseen, salakuunteleeko puhelimesi sinua.

Jos näiden vaiheiden jälkeen puhelimeen ilmestyy vielä mainoksia kyseisestä tuotteesta, saattaa olla, että jokin palvelu kuuntelee keskustelujasi ja auttaa näin mainostajia saavuttamaan sinut.

  • Valitse hyvä aihe. Sen pitäisi liittyä johonkin, mitä ei voida yhdistää mieltymyksiisi tai mielenkiinnon kohteisiisi. Aiheen täytyy olla sellainen, josta et koskaan puhu.
  • Pidä aihe erillään puhelimestasi. Älä käytä puhelintasi tai mitään muutakaan laitetta tehdäksesi aihetta koskevia hakuja. Varmista, että et ole koskaan tehnyt aihetta koskevia Google-hakuja.
  • Valitse avainsanat. Pohdi, minkälaisiin avainsanoihin hakukoneet saattavat kiinnittää huomiota.
  • Puhu aiheesta kovalla äänellä puhelimesi läheisyydessä. Voit tehdä näin yksin tai jonkun muun kanssa. Käytä puhumiseen muutama minuutti kerrallaan muutaman päivän ajan. Huolehdi siitä, että et etsi tietoa aiheesta millään tavalla. Puhelimesi ei siis saa joutua aiheen kanssa muutoin tekemiseen. Näin puhelimesi kuulee siitä ainoastaan puheesi kautta.

Käy asetukset läpi

Jutussa kuvailtu salakuuntelu ei ole laitonta, jos käyttäjä on sitoutunut palveluntarjoajan asettamiin ehtoihin. Kun luvan antaa, voidaan NordVPN.n mukaan keskusteluja seurata markkinointia varten. Kannattaakin käydä läpi, mitä lupia olet palveluille antanut.

Olemme kertoneet aiemmin, miten Google saattaa tallentaa merkillisiäkin ääniklippejä käyttäjistä. Ohjeistimme syyskuussa, mitkä asetukset Googlessa kannattaisi jokaisen käydä läpi, jos haluaa parantaa yksityisyyttään tai käydä tarkistamassa, mitä tietoja Google kerää ja miten. Ohjeisiin voit tutustua täältä.

Lue myös

Google seuraa sinua – nämä asetukset jokaisen kannattaa käydä läpi

Markuson ohjeistaa tarkistamaan puhelimeen asennettujen sovellusten oikeudet ja miettimään, mihin vaatimuksiin suostuu. Jotkin sovellukset voivat vaatia pääsyn puhelimen mikrofoniin, vaikka siihen ei olisikaan käyttäjän kannalta mitään syytä.

– Tarkista siis älypuhelimesi asetukset ja varmista, että sovelluksilla on pääsy vain niihin toimintoihin, joita ne todella tarvitsevat. Poista myös tiedot toimistasi verkossa säännöllisesti ja laita äänitystoiminto pois päältä, NordVPN neuvoo.

LÄHDE: Iltalehti.fi/Janiko Kemppi 08.11.2021