Vihreä puolue elää rinnakkaistodellisuudessa

Vihreistä loikannut: Puolue kuin rinnakkaisessa todellisuudessa

Vihreistä eronneen vaikuttajan mukaan puolueesta puuttui moniäänisyys.

Vihreiden ilmapalloja. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ
Vihreiden ilmapalloja. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

Vihreistä eronnut ja SDP:hen liittynyt Irina Tuokko avaa Facebookissa syitä puoluevaihdokselleen.

– En kokenut enää, että vihreät joukkona ihmisiä kuvastaisivat itselleni realistisella tapaa ympäröivää yhteiskuntaa. On toki mukava käydä keskusteluja Suomen koulutetuimman viiden prosentin kanssa, mutta se myös pahimmillaan aiheutti olon, kuin olisi jossain rinnakkaistodellisuudessa, hän perustelee.

– Oma elinympäristöni ihmisineen ei näytä eikä kuulosta tältä. Se vieraannutti minua valtavasti.

Irina Tuokko on ollut vahva ja näkyvä vaikuttaja vihreissä. Puolueloikasta ensin uutisoineen  Maaseudun Tulevaisuuden mukaan hän on Jyväskylän entinen kaupunginvaltuutettu ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja. Luottamustehtävistään hän luopui syksyllä muutettuaan Kangasalle.

Tuokon mukaan vihreistä puuttui moniäänisyys.

– Puolueet, joista puuttuu kansakunnan läpileikkaava moniäänisyys ja joissa omanlainen homogeenisyys vahvistuu vahvistumistaan, lietsovat välillä vain pelkällä olemassa olollaan toistensa yksisilmäisyyttä, koska ymmärtämättömyyden kuilu kaikilta osapuolilta toisiaan kohtaan on liian suurta, hän kirjoittaa.

– Minusta tuntui usein, että jäsenenä olen osaltani rakentamassa liian usein kuilua ennemminkin kuin nivomassa kuilua yhteen.

Tapauksesta pääkirjoituksessaan kertoneen Keskisuomalaisen mukaan Tuokon puoluevaihdos kuvaa vihreiden siirtymää SDP:hen. Puolue on lehden mukaan jälleen houkutteleva vaihtoehto vihreitä aiemmin äänestäneille.

– Arvopohja on myös hyvin samanlainen kuin vihreillä, en tunne siis lähteneeni kovin kauas, myös Tuokko toteaa uudesta puolueestaan.

Vihreät eivät Tuokon mukaan enää erotu vahvasti edukseen ympäristö- ja ilmastokysymyksissä.

– Vihreiden jo vuosikymmenten aikana ansiokkaasti esille nostamat ympäristö- ja ilmastokysymykset ovat vihdoin löytäneet tiensä myös suurempien puolueiden ohjelmiin.

LÄHDE: Verkkouutiset/Matti Lepistö 19.12.2020