– seuraa lopun ajan aiheita

Viisautta Raamatusta henkilökohtaisesti

Tuli taas hommattua uusi Raamattu, vaikka entisiäkin on ihan riittävästi. Rehellisesti sanottuna harkitsin kylläkin tarkasti, ostanko tuon uuden vaiko en. Rahanmenoa kun on muutenkin. Tarkkaan sanottuna suurin syy uuden hankinnalle oli se, että entiset alkavat olla jo irtolehtipainoksia ja lisäksi halusin nimenomaan Raamattu Kansalle-käännöksen leveillä sivumarginaaleilla varustettuna. Vuosien mittaan olen tullut siihen tulokseen, että tuo käännös on tällä hetkellä paras suomalainen käännös. Vuosi vuodelta olen myös huomannut, että ainut keino, joka auttaa pysymään oikealla tiellä tässä yhä pimenevässä ajassa, on oma henkilökohtainen Jumalan sanan tuntemus. Silloin ei ole toisten tulkintojen varassa, vaan pystyy edes jollakin tavalla itse arvioimaan, onko jokin väite tai tulkinta oikea vai väärä.

Hankin uuden Raamatun, Raamattu Kansalle-käännöksen, oikein sellaisen ”saarnaajamallin”, jossa on leveät marginaalit. Ei niin, etteikö minulla olisi ennestään Raamattua. On toki, vaikka kuinka monta.

Ensimmäisen Raamattuni sain isältäni joululahjaksi noin viisikymmentä vuotta sitten. Se olikin sopiva joululahja, koska olin syksyllä tullut uskoon. Se oli sellainen samettikantinen ja sopivan pienikokoinen Raamattu, jonka huomasin mukavasti kulkevan mukana myös armeijassa, jonne seuraavana kesänä menin. Sen jälkeen on tullut hankittua parikin suurikokoista Raamattua, joihin on saattanut tehdä sivumarginaaleihin omia merkintöjään. Näiden lisäksi on tullut ostettua ja luettua läpi pari Kommentaariraamattua, molemmat noin kolmetuhatsivuisia.

Joku saattaa nyt ajatella, mitä hullua ostaa noin monia Raamattuja. No, suurin syy uusien Raamattujen hankkimiseen on ollut yksinkertaisesti se, että monet noista edellisistä Raamatuista ovat hajonneet irtolehtipainoksiksi.

No, joku toinen saattaa nyt puolestaan kysyä, onko pakko lukea Raamattua niin paljon, eikö riitä, jos sen lukee kerran pari läpi elämänsä aikana. Siihen ei voi muuta kuin todeta, että ehkäpä riittäisi. Eihän Raamattu itsekään anna tarkkaa ohjetta, kuinka paljon sitä on luettava tai kuinka monta kertaa läpi. Jokainen lukee sitä oman mieltymyksensä mukaan.

Tänä päivänä saatan kuitenkin todeta, että en kadu tippaakaan niitä tuhansia tunteja, joita olen Raamatun äärellä viettänyt. Tämän ajan keskellä tajuan yhä selvemmin, mikä valtava pääoma ja rikkaus Jumalan sanan tuntemus onkaan. Ainakin itselleni Raamatun sisältö ja opetukset ovat kuin ankkuri, joka estää veneen paiskautumasta kallioihin silloinkaan, kun maailman myrskyt tässä ajassa näyttävät voimistumistaan voimistuvan. Tai Raamattu on kuin kompassi, joka antaa oikean suunnan silloinkin, kun valheen henki saa kunniapaikan ihmiskunnan ajattelussa.

Olen usein kirjaimellisesti joutunut toteamaan, että ainut asia, joka estää täysin eksymästä tässä ajassa on Raamatun sana ja sen tuntemus. Kun yhteiskunnan päättäjät, poliitikot ja lainlaatijat tekevät mitä mielettömimpiä päätöksiä, kun ns. asiantuntijat ja viisaat oppineet väittävät mustaa valkeaksi ja valkeaa mustaksi, joutuu entistä valppaammin tarkistamaan suuntaa Raamatun sanasta.

Lisäksi kirkollisella ja hengellisellä rintamalla alkaa nähdä samaa horjumista, kun yhä useammat papit ja piispatkin opettavat avoimesti Jumalan sanan vastaisesti. On joutunut myös toteamaan, kuinka jotkut entiset herätyskristityt ja saarnaajat ilmoittavat toinen toisensa jälkeen, että he ovat alkaneet ajatella uudella tavalla joistakin asioista, joista perinteisesti heidän piireissään on opetettu Raamatun totuutta noudattaen. Ainakin itse tarvitsen Jumalan sanan lukemista ja tutkimista jatkuvasti.

Jumalan sana ei ainoastaan opeta meille, mikä on oikein ja mikä väärin, vaan se antaa lukemattomia esimerkkejä, kuinka saatana on kautta vuosituhansien toiminut samoilla periaatteilla yrittäessään eksyttää ja pettää ihmisiä. Se on aina ensiksi yrittänyt tehdä Jumalan sanan epäilyksen alaiseksi, tai tehdä Jumalan sanan ohjeet halveksituiksi ja jopa kielletyiksi ja lopulta se on myös saanut osan Jumalan kansastakin luopumaan selvistä Jumalan antamista ohjeista.

Paavali antaakin nuorelle Timoteukselle selkeän ja hyvän ohjeen, 2. Tim. 3: 13-15: ”Mutta pahat ihmiset ja petturit menevät yhä pitemmälle pahuudessa, eksyttäen ja eksyen. Pysy sinä siinä, minkä olet oppinut ja mistä olet varma, koska tiedät, keiltä olet sen oppinut. Olet myös jo lapsuudestasi asti tuntenut pyhät Kirjoitukset, jotka voivat tehdä sinut viisaaksi, niin että pelastut uskon kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa.”

Janoan Jumalan sanan tutkimista yhä enemmän, koska huomaan, että yksin se voi antaa tarvittavaa viisautta arvioida tätä aikaa ja sen mielipiteitä. Tarvitsen tuota taivaallista viisautta vastakohtana tämän maailman petolliselle viisaudelle. Raamatun sanassa vaikuttaa Pyhä Henki. Kun luen Raamattua, huomaan että Hengen mieli täyttää mieleni ja ajatukseni. Jos sitä vastoin ruokin itseäni vain tämän maailman mielipiteillä ja valheilla, huomaan maailman hengen ja lihan mielen valtaavan itsessäni helposti alaa.

Siksi haluan antaa ennen kaikkea jokaiselle uskovalle Pietarin neuvon: ”Halatkaa niin kuin vastasyntyneet lapset sanan väärentämätöntä maitoa, että te sen kautta kasvaisitte pelastukseen”, 1. Piet. 2:2. Pelkäänpä, että ilman Jumalan sanan henkilökohtaista tuntemista jokainen uskovakin on päivä päivältä yhä suuremmassa vaarassa eksyä.

LÄHDE: Patmos blogit/Jouko Koistinen 29.07.2023

INFO: Jouko Koistinen on Patmos Lähetyssäätiön hallituksen jäsen. Rovasti Jouko Koistinen työskenteli kaksikymmentä seitsemän vuotta vankeinhoidossa vankilapastorina, ensin Pelson vankilassa ja sittemmin Kuopiossa, josta työstä hän jäi eläkkeelle vuonna 2020.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.