– seuraa lopun ajan aiheita

Yksityisyyttä suojeleva hakukone

Yksityisyyttä suojeleva hakukone kasvaa huimaa vauhtia – kyllästyvätkö ihmiset Googleen?

DuckDuckGo-hakukoneen käyttö on kasvanut melkein 47 prosenttia vuonna 2021.

Hakukoneet. DuckDuckGo ei käytä Googlen tarjoamaa dataa.
Hakukoneet. DuckDuckGo ei käytä Googlen tarjoamaa dataa.

Yksityisyyteen keskittyvä hakukone DuckDuckGo jatkaa nopeaa kasvuaan, kertoo Bleepingcomputer.com. Yhtiön hakukoneella tehdään tällä hetkellä yli 100 miljoonaa päivittäistä hakua ja määrä on kasvanut lähes 47 prosenttia vuoden 2021 aikana.

Toisin kuin muut hakukoneet, DuckDuckGo ei seuraa käyttäjän hakuja tai toimintaa eri verkkosivuilla. Hakukone ei myöskään näytä kiinnostuksen kohteisiin perustuvia mainoksia, jotka on rakennettu käytöksen perustella luoduilla yksilöllisillä profiileilla. Sen sijaan mainokset perustuvat pelkästään hakujen avainsanoihin.

Käytännössä mainosten erilainen profilointitapa tarkoittaa sitä, että jos käyttäjä etsii DuckDuckGo-hakukoneella päällystakkeja, niin takkimainokset eivät täytä kaikkia muita käyttäjän selaamia sivuja.

DuckDuckGo kehittää hakuindeksiään esimerkiksi Wikipedialta ja Bingiltä saatavalla datalla, mutta Googlen dataa se ei käytä hyväkseen. Vaikka Google johtaa hakukonemarkkinoita huimalla 87,33 prosentin osuudella, niin DuckDuckGo on kasvanut merkittävää vauhtia vuosien varrella. Sen markkinaosuus jää kuitenkin jälkeen jopa Yahoosta ja Bingistä, sillä se on tällä hetkellä vain 2,53 prosenttia.

LÄHDE: TIVI/Joakim Kullas 28.12.2021

LUE MYÖS

Huolettaako selaimen yksityisyys? Uusi vaihtoehto tulossa suosituille alustoille

Venäjä lätkäisi Googlelle jättisakon – tiedossa ”erittäin epämiellyttäviä toimenpiteitä”, mikäli sensuurivaatimuksiin ei suostuta

Google Driven uudet säännöt voivat estää pääsyn tiedostoihin – myös jakamista rajoitetaan