Facebook hävisi hetkessä

Petteri Järvinen: ”Facebook hävisi hetkessä mustaan aukkoon – Kyberhyökkäys tai aurinkomyrsky voisi pimentää viikoiksi”

Tietokirjailija Petteri Järvinen kysyy, miten pärjäisimme viikon ilman Facebookia tai suomalaisia nettipalveluita.

Artikkeliin liittyvä kuva: Anu Kivistö
Artikkeliin liittyvä kuva: Anu Kivistö

Tietokirjailija Petteri Järvinen kertoo blogissaan ajatelleensa ensimmäisenä massiivista kyberhyökkäystä, kun Facebookin palvelut kaatuivat maanantai-iltana.

”Tapahtunutta selvitellään vielä, mutta syy näyttää olleen yhtiön oman ylläpidon virheessä”, Järvinen kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Kenen pitää reagoida, jos Suomeen kohdistuu kyberhyökkäys? – Asiantuntija herättelee: ”Tarvittaisiin joku, joka yhdistää langat”

”Eilen illalla Facebookin verkkoalue päivitti muille reitittimille sellaisia reittitietoja, etteivät paketit enää päässeet perille. Reitin puuttuessa myös Facebookin omat nimipalvelimet lakkasivat toimimasta ja Facebook hävisi hetkessä mustaan aukkoon. Ylläpito oli lukinnut talon, mutta jättänyt avaimet sisään. Tämän tilanteen purkaminen kesti kuusi tuntia, mikä globaalissa palvelussa on ihmisikä”, hän kuvaa.

Järvinen arvioi kaatumisen halvaannuttaneen koko yhtiön ja antaneen ihmisille muistutuksen riippuvaisuudestaan. Hän kehottaa jokaista yksilöä ja organisaatiota pohtimaan resilienssinsä tasoa.

LUE MYÖS:

Tällainen oli ”internetin historian suurin” kyberhyökkäys: Pommitti Venäjän it-jättiä kuukauden ajan

”Olemme jenkkipalveluiden armoilla, emmekä voi tehdä mitään, jos niissä on ongelmia. Asiat eivät ole enää omissa käsissämme. Tällä kertaa selvittiin muutaman tunnin katkoksella. Kyberhyökkäys tai aurinkomyrsky voisivat pimentää verkot ja reitittimet viikoiksi, jolloin mikään ei toimisi. Miten silloin selvitään? Miten pärjäisit viikon ilman Facebookia ja WhatsAppia? Entä ilman suomalaisia nettipalveluita?” Järvinen kysyy.

# Lisää Facebookista # 04.10.2021 Taakkatoimitus

LUE MYÖS:

Joe Biden määräsi viranomaiset tutkimaan Venäjän osuutta valtavassa kyberhyökkäyksessä, joka sulki kauppoja Ruotsissa: ”Sanoin Putinille, että vastaamme”

LÄHDE: Uusi Suomi/Jenni Tamminen 05.10.2021

Lue lisää: