– seuraa lopun ajan aiheita

Globaali kybersota on syttynyt

Kyberhyökkäykset kasvoivat 800 prosenttia – ”Globaali kybersota on syttynyt”

Webhotelliyhtiö Ntirety on havainnut, että maailmalla riehuu räjähdysmäisesti eskaloitunut kybersota.

Kybersota. Hyökkäyksien taustalla saattaa vaikuttaa myös inflaatio. Ievgen Chabanov
Kybersota. Hyökkäyksien taustalla saattaa vaikuttaa myös inflaatio. Ievgen Chabanov

Kyberhyökkäykset ovat kasvaneet 800 prosenttia Venäjän aloitettua hyökkäyksensä Ukrainaan, sanoo webhotelliyhtiö Ntiretyn toimitusjohtaja Emil Sayegh. Hyökkäyksiä tehdään Venäjän lisäksi myös maan liittolaisvaltioista, kuten Pohjois-Koreasta ja Iranista.

The Registerin mukaan Ntirety on havainnut kyberhyökkäysten räjähdysmäisen kasvun asiakaskuntansa kautta. Yhdysvalloissa pääkonttoriaan pitävä Ntirety palvelee noin 2400 yhtiötä maailmanlaajuisesti. Suurin osa yhtiön asiakkaista on yhdysvaltalaisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Sayegh linkittää jyrkän nousun hyökkäyksissä Venäjä-mielisiin verkkorikollisryhmittymiin, jotka alkoivat iskeä Ukrainaan ja länsimaihin vastauksena Venäjälle asetettuihin pakotteisiin.

Myös maailmantaloutta nakertava inflaatio on saattanut vaikuttaa hakkereihin, joiden on tehtävä yhä enemmän rahaa selvitäkseen toiminnan kasvavista kustannuksista.

LUE MYÖS

Venäläiseltä öljy-yhtiöltä viettiin 20 teratavua dataa – asialla Anonymous

Venäläisille lähetetään miljoonia tekstiviestejä Ukrainan sodasta – hakkerit kehittivät työkalun

”Se on kostamista. Tiedämme, että (haittaohjelmaryhmät) Conti ja REvil ovat kytköksissä Venäjän tiedustelupalveluihin, joten kyseessä on kosto Ukrainaa tukeville länsimaille”, Sayegh summaa.

Venäjä ei ole ainoa maa, jota talouspakotteet ja inflaatio kurittavat.

”Ne vaikuttavat myös maihin, jotka hankkivat ruokaa ja materiaaleja Ukrainasta ja Venäjältä”, Sayegh sanoo.

Verkkorikollisuutta yli vuosikymmenen seurannut Sayegh on nähnyt kehityksen löyhistä, perinteisempiin rikoksiin keskittyvistä kyberrikollisista nykyisiin kehittyneisiin ja tiiviisiin hakkeriryhmiin.

Osa näistä ryhmittymistä liittyy vahvasti valtiollisiin toimijoihin ja tiedustelupalveluihin. Venäjän hyökättyä Ukrainaan monet hakkeriryhmät ovat valinneet puolensa.

Monet eri maat ovat Sayeghin mukaan liittyneet kyberrintamaan, mutta kaikkien toiminta ei aiheuta kineettisiä, eli reaalimaailmassa näkyviä vaikutuksia.

”Kyseessä on erittäin monimutkainen geopoliittinen maisema kineettisestä ja fyysisestä näkökulmasta. Mutta globaali kybersota on jo syttynyt.”

LUE MYÖS

Tekoälyä Ukrainan taistelukentille – kääntyykö sosiaalinen media Venäjän turmioksi?

Venäjä keksi tavan kiertää pakotteet – ottaa samalla valtavan riskin

Salakavala haittaohjelma vaanii Ukrainan it-armeijaa – varastetut tiedot vuodetaan Venäjälle

LÄHDE: TIVI/Joakim Kullas 14.03.2022