– seuraa lopun ajan aiheita

Internetiä ei pysty hallitsemaan

Internetiä ei pysty hallitsemaan – yhdellä salamyhkäisellä taholla on kuitenkin Suomessakin edustaja

Ensimmäinen www-sivu täyttää pian kolmekymmentä vuotta, ja verkko jatkaa laajenemistaan. Mutta kuka hallitsee internetiä?

Artikkeliin liittyvä kuva

Siitä on nyt hieman yli 31 vuotta, kun fyysikko ja tietojenkäsittelytieteilijä Tim Berners-Lee raapusti muistioonsa kuvan himmelistä, josta tuli myöhemmin yksi modernin tiedonvälityksen mullistavimmista innovaatioista. Se oli world wide webin – tai lyhyemmin www:n – prototyyppi.

Kuka hallitsee internetiä? Olisiko se ICANN-niminen organisaatio (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), jonka nimi sanoo harvalle mitään? ICANNin päämaja on Los Angelesissa, Yhdysvalloissa. Vuonna 1998 perustettu ICANN on voittoa tavoittelematon järjestö, joka hallinnoi internetin osoiteavaruutta.

Aluksi ICANN toimi Yhdysvaltain kauppaministeriön tiukassa holhouksessa, mikä oli ongelma monille valtioille. Se itsenäistyi lopulta Edward Snowdenin verkkovakoilupaljastusten jälkimainingeissa vuonna 2016. Nykyisin järjestö on maailman globaalin moni-toimijayhteisön valvonnassa. Yli 170 valtiota on mukana neuvoa antavassa roolissa.

Suomessa .fi-päätteisiä verkkotunnuksia hallinnoi liikenne- ja viestintävirasto eli Traficom. ICANNia Suomessa edustaa vuonna 1994 perustettu Suomen Internet-yhdistys SIY. Sen puheenjohtajana toimii Juhani Juselius, joka on myös Traficomin johtava asiantuntija.

LÄHDE: TIVI 18.10.2020