Koronaviruspandemia

Koronavirus on muuttunut pandemiaksi, sivulla julkaistaan pandemiaan liittyviä tietoja


Itse teossa. Nykyisen pandemian aiheuttaneita SARS-CoV-2-viruksia kuvattuna potilaan kudosnäytteestä elektronimikroskoopilla. Väritys on keinotekoinen. Kuva: NIAID.

Koronavirukset ovat hyvin pieniä: jopa niin pieniä, että ne ovat lähempänä atomien kuin nuppineulojen kokoluokkaa.

Virukset ovat hyvin pieniä. Esimerkiksi tämän kevään koronapandemian aiheuttaneiden SARS-CoV-2-virusten läpimitta vaihtelee hieman, mutta keskimäärin koko on noin 0,1 mikrometriä eli 100 nanometriä.

Suuruusluokka on 10 kertaa pienempi kuin tavallisimmilla bakteereilla, kuten suolistobakteeri E. colilla.

Tämän perusteella voidaan tehdä eräitä melko yksinkertaisia mutta omalla tavallaan kiehtovia laskutoimituksia. Ensiksikin olettamalla koronavirukset palloiksi – mitä ne melko tarkkaan ovatkin – niiden keskimääräinen tilavuus on osapuilleen 0,0005 kuutiomikrometriä. Massa olisi tällöin pyöreästi 0,5 femtogrammaa, olettaen virusten tiheyden olevan suunnilleen sama kuin veden.

Halkaisijaltaan 1,6 millimetrin kokoiseen nuppineulan palloon koronaviruksia mahtuisi tilavuuksien suhteen perusteella pyöreät 4 biljoonaa eli 4 000 000 000 000 kappaletta. Ottaen huomioon viruspartikkelien väliin jäävä tyhjä tila, ”käytännössä” luku jäisi 2 000 000 000 000:n paikkeille, jos nuppineulan pään kokoiseen säiliöön todella alettaisiin tunkea SARS-CoV-2-viruksia.

Edellistä lukua voidaan verrata siihen, että 100 nanometrin kokoisessa koronaviruksessa on hyvin karkeasti arvioituna 40 miljoonaa atomia. Niinpä nuppineulan päähän mahtuu viruksia 100 000 kertaa enemmän kuin viruksesta löytyy atomeja!

Atomimäärän laskemiseksi arvioitiin, että virus koostuu pääasiassa hiilestä, vedystä, typestä ja hapesta, ja näiden suhde atomimäärän mukaan on samassa järjestyksessä 3 : 5 : 1 : 1. Tämän jälkeen lasku eteni edellisen ”kaavan” moolimassan (71 g/mol, 10 atomia) ja Avogadron vakion (6,022 × 10^23 yksikköä/mol) mukaan.

Viruksen alkuainekoostumus ei ole tietenkään eksakti, vaan suuntaa-antava arvio muutamasta lähteestä kootun tiedon pohjalta. Tällaista suuruusluokkalaskua varten oheinen tarkkuus riittää kuitenkin erittäin hyvin.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuomas Kangasniemi 19.03.2020

Epäiletkö koronavirustartuntaa? Tee heti tämä kysely !

Viranomaiset ovat avanneet sähköisen oirearviokyselyn jokaisen suomalaisen koronatilannetta varten.

”Jotta kaikille Suomen asukkaille olisi tarjolla luotettavaa ja säännöllisesti päivittyvää informaatiota sekä mahdollisuus rauhoittaa huoltaan tartunnasta silloinkin, kun se on aiheetonta, on Omaoloon avattu koronavirustaudin oirearviokysely. Koronavirustaudin oirearvio on lääkintälaitedirektiivin mukainen lääkinnällinen laite ja se on toteutettu yhteistyössä THL:n ja Kustannus Oy Duodecimin kanssa”, SoteDigi kertoo tiedotteessaan.

Ohjeita kansalaisille koronaviruksesta 17.03.2020