Rikosten käsittely kestää vuosia

Rikosten käsittelyssä voi kestää nykyisin vuosia: Kohtuutonta

Kansanedustaja Timo Heinonen vaatii hallitukselta toimia käsittelyaikojen lyhentämiseksi.

Rikosten käsittelyaikojen lyhentämiseksi vaaditaan toimia. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Rikosten käsittelyaikojen lyhentämiseksi vaaditaan toimia. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on huolissaan siitä, että rikosten käsittelyajat ovat tilastojen mukaan kohtuuttoman pitkiä. Hän vaatii hallitukselta toimia käsittelyaikojen lyhentämiseksi.

Heinonen nostaa esimerkiksi lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan rikosilmoituksen käsittelyn keston. Kun vuonna 2018 se oli keskimäärin 18 kuukautta, vuonna 2021 käsittelyyn kului jo 24 kuukautta.

– Asiantuntijoiden mukaan tavanomaiset rikokset tulisi tutkia 6–12 kuukauden sisällä. Erityisesti lapsiin kohdistuvat seksuaali- ja väkivaltarikokset sekä pahoinpitelyt tulisi tutkia alle vuodessa. Tällä hetkellä tutkinta-aika on keskimäärin kaksi vuotta, mikä on aivan kohtuuttoman pitkä aika, Timo Heinonen toteaa tiedotteessa.

Kokoomusedustajan mukaan tärkeää on huomioida koko oikeusprosessin ketju.

– Nyt tarvittaisiin toimia sen eteen, että oikeusprosesseja kokonaisuudessaan saataisiin sujuvoitettua niin, että tuomioita voitaisiin antaa lyhyempien aikaraamien sisällä. Pitkät käsittelyajat eivät palvele ketään.

Timo Heinonen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, millaisia toimia pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus aikoo tehdä sen eteen, että rikoksien käsittelyaikoja saataisiin lyhemmiksi. Hän lisäksi kysyy, aikooko hallitus kohdistaa uusia toimia kokonaisvaltaisen oikeusprosessin parantamiseksi.

LÄHDE: Verkkouutiset/Mikko Pousi 06.02.2022