– seuraa lopun ajan aiheita

Esineiden internetistä ongelmia

Mikko Hyppönen huolestui yleistyvästä verkkotrendistä: ”Nykyajan asbesti

Withsecuren tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen ei näe sääntelyä ratkaisuna esineiden internetin ongelmiin.

Iot. Internetiin yhteydessä olevia laitteita ostettaessa ei yleensä välitetä turvallisuudesta. Antti Mannermaa
Iot. Internetiin yhteydessä olevia laitteita ostettaessa ei yleensä välitetä turvallisuudesta. Antti Mannermaa

Esineiden internet eli iot lisääntyy ympärillämme melko huomaamattomasti. Se on käytössä niin organisaatioiden toimitilojen turvavalvonnassa kuin yksityisasuntojen jääkaapeissa tai kahvinkeittimissäkin. Withsecuren Sphere-kyberturvallisuustapahtumassa puhunut Mikko Hyppönen kutsuu esineiden internetiä nykyajan asbestiksi.

”Tällä hetkellä haluamme liittää kaiken verkkoon. Muutaman vuosikymmenen päästä pohdimme sitä, että mitä ihmettä oikein ajattelimme”, Hyppönen varoittaa.

Tällä hetkellä useat verkossa olevat laitteet käyttävät vanhentunutta teknologiaa eikä niiden ohjelmistoja päivitetä juuri ollenkaan. Hyppösen mukaan ilmiö liittyy kuluttamisen ajatusmalleihin.

”Kun ostamme uusia laitteita, kuten mikroja, kahvikoneita tai pesukoneita, kukaan ei katso tietoturvaa, vaan hintaa. Näin vähiten turvallinen vaihtoehto voittaa”, Hyppönen kuvailee.

LUE MYÖS

Kyberiskun voima rikkoi ennätyksiä: kohdetta lyötiin 15 miljoona kertaa sekunnissa – Nokia ennakoi yhä hurjempia hyökkäyksiä

Eihän sinulla ole tätä älykameraa? On jo vuosia päästänyt kenet vain katsomaan mitä olet kuvannut

Esineiden internet on käytössä myös useilla kriittisestä infrastruktuurista huolehtivilla sektoreilla. Hyppönen muistuttaa, että jatkuvasti lisääntyvät yhteydet muodostuvat tulevaisuudessa yhä tärkeimmiksi. Internetistä on tulossa kehittyneiden yhteiskuntien elinehto, kun yhteydet leviävät yhä laajemmalle.

”Jossain vaiheessa yhteyksien katkaiseminen katkaisee myös sähköt. Mitä kehittyneempi yhteiskunta on, sitä haavoittuvampi se myös on”, Hyppönen sanoo.

Hyppösen mukaan esineiden internetin ongelmat eivät ratkea sääntelyllä, sillä se tulee epäonnistumaan. Laitteisiin kohdistuvan lainsäädännön sijaan tulisi keskittyä huonosti suojattujen laitteiden aiheuttamiin seurauksiin.

”Turvattomista laitteista aiheutuvista vahingoista pitäisi tulla seurauksia laitteen valmistajalle. Samalla tavalla kuin jos pesukoneesta saa sähköiskun, niin valmistaja on siitä vastuussa”, Hyppönen linjaa.

LÄHDE: TIVI/Joakim Kullas 07.06.2022