– seuraa lopun ajan aiheita

Europolia syytetään massavalvonnasta

Tuleeko Europolista EU:n oma versio NSA:sta? – Syytetään massavalvonnasta

EU:n poliisivirasto on kerännyt henkilötietoja viimeisen kuuden vuoden ajan. Mukana on myös runsaasti arkaluontoista dataa syyttömistä. Tietosuoja-aktivistit pitävät toimintaa laittomana.

Eurooppalainen NSA? Europolia syytetään kansalaisten yksityisyyttä rikkovasta toiminnasta. Valmisteilla oleva laki takaisi virastolle entistä laajemmat toimivaltuudet. JERRY LAMPEN
Eurooppalainen NSA? Europolia syytetään kansalaisten yksityisyyttä rikkovasta toiminnasta. Valmisteilla oleva laki takaisi virastolle entistä laajemmat toimivaltuudet. JERRY LAMPEN

Euroopan tietosuojavaltuutettu EDPS on määrännyt Euroopan poliisivirasto Europolin poistamaan tietokannastaan tiedot henkilöistä, joilla ei ole yhteyttä rikoksiin.

Tietosuojavaltuutettu varoitti Europolia syyttömien kansalaisten tietojen keräämisestä jo syyskuussa 2020. EDPS:n mukaan Europol on kerännyt valtavan aineiston dataa henkilöistä, joilla ei ole minkäänlaisia yhteyksiä tutkittaviin rikoksiin. Tämä vaarantaa henkilöiden yksityisyyden.

Lain mukaan Europol saa käsitellä vain sellaisten henkilöiden tietoja, joiden voidaan selkeästi osoittaa liittyvän rikoksiin. Tämä tarkoittaa epäiltyjen lisäksi myös esimerkiksi rikosten todistajia. EDPS on määrännyt Europolin hävittämään kaikki yli kuusi kuukautta vanhat suodattamattomat tiedot, jotta tietokannasta ei löytyisi vahingossakaan tietoja syyttömistä henkilöistä. Virastolle on annettu vuosi aikaa selvittää, mitä tietoja sen on laillista säilöä.

Tietokannan arkaluontoinen data on peräisin muun muassa rikosraporteista, salatuista viestipalveluista hakkeroiduista tiedoista ja turvapaikanhakijoilta, joilla ei ole kytköksiä rikoksiin. Europol on saanut dataa EU:n jäsenvaltioiden poliiseilta viimeisen kuuden vuoden ajan.

Asiasta uutisoivan The Guardianin mukaan dataa on yhteensä ainakin neljä petatavua. Se vastaa yhteensä 15 625:ttä tavanomaisen kannettavan tietokoneen kiintolevyä.

Eurooppalainen versio NSA:sta

Useiden tietosuoja-aktivistien mielestä Europol on syyllistynyt kansalaisten massavalvontaan. Heidän mukaansa viraston toiminta muistuttaa suuresti Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA:n toimintaa. Europolin pelätään kehittävän tietokantansa analysointiin tekoälytyökaluja kansalaisten tarkkailun ja tietojen analysoinnin tehostamiseksi.

EDPS:n johtaja Wojciech Wiewiórowskin mukaan Europol perustelee datankeruutaan samoin kuin NSA.

”NSA on puolustautunut sanomalla, ettei se prosessoi dataa vaan ainoastaan kerää sitä. Dataa prosessoidaan vain, jos se on rikostutkinnan kannalta välttämätöntä. Tämä ei sovi yhteen eurooppalaisten henkilötietojen käsittelyn periaatteiden kanssa”, Wiewiórowski sanoi kesäkuussa 2021 europarlamentille.

EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson on puolustanut Europolia asiassa sanomalla, että poliisiorganisaatio tarvitsee työkaluja ja resursseja heille lähetetyn datan analysointiin. Muuttoliike- ja sisäasioiden pääosasto teki viime vuonna lakialoitteen, joka antaisi Europolille vapauden säilyttää vuosien aikana keräämänsä data ja käyttää sitä testialustana uusien tekoälytyökalujen kehityksessä.

Saksan ihmisoikeusinstituutin valvontaan erikoistunut tutkija Eric Topfer on perehtynyt lakialoitteeseen. Hänen mukaansa laki mahdollistaisi sen, että Europol saisi haltuunsa tietoja suoraan pankeilta, lentoyhtiöiltä, yrityksiltä sekä sähköposteista.

”Mikäli Europol saa pyytämällä tietoja kuin hopeatarjottimella, alkaa se muistuttaa NSA:n kaltaista virastoa”, Topfer sanoo.

Digitaalisia ihmisoikeuksia ajavan European Digital Rights -järjestön asiantuntija Chloé Berthélémyn mukaan Europol on NSA:n jalanjäljillä, vaikka Eurooppa onkin toistaiseksi ollut teknologisesti jäljessä Yhdysvaltoja.

Guardianin näkemistä Europolin sisäisistä asiakirjoista käy ilmi, että virasto on suunnitellut oman tekoäly- ja koneoppimisohjelman kehittämistä keväällä 2020. Europol on kehittänyt hankettaan EDPS:n vastustuksesta huolimatta ja rekrytoi parhaillaan tekoälyn erikoisosaajia.

LUE MYÖS

Edward Snowden varoittaa antamasta hallitusten vaatimuksille periksi: “Ihmiset kuolevat”

Yhdysvallat vakoili eurooppalaisia poliitikkoja tanskalaisten avustuksella

Kun hakkerointi vaati sukeltamista: amerikkalaiset vakoilivat Neuvostoliiton puhelinkaapelin valtameren pohjassa

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Antti Kallio 12.01.2022