Kategoria Ympäristö

5 artikkelia

Lääkejäämät jätevesissä

Lääkejäämät jätevesissä johtaneet outoihin ilmiöihin Ruotsissa – kalojen sukupuoli vaihtunut

Skoonen jätevesistä löytyy isoja lääkejäämiä, jotka vaikuttavat vesistöihin.

Haitallisia. Lääkejäämät saattavat haitata luontoa. Kuvan Viikinmäen puhdistamo ei liity sukupuoltaan vaihtaneiden kalojen tapaukseen. Antti Mannermaa
Haitallisia. Lääkejäämät saattavat haitata luontoa. Kuvan Viikinmäen puhdistamo ei liity sukupuoltaan vaihtaneiden kalojen tapaukseen. Antti Mannermaa

Skoonessa on havaittu jätevesissä haitallisia määriä lääkejäämiä. Näitä ovat muun muassa kivunlievitykseen tarkoitettu diklofenaakki sekä eräiden hormonivalmisteiden jäämät.

Ny Teknikin mukaan seuraukset ovat olleet dramaattiset.

”Diklofenaakin on havaittu vaikuttavan kalojen ja muiden selkärangattomien eläinten kehitykseen. Estradioli voi puolestaan muuttaa kalojen sukupuolen”, asiantuntija Pardis Pirzadeh Skoonen lääninhallinnosta kertoo Ny Teknikille.

Kalojen sukupuolen muuttumisesta vesistöihin päätyneiden ihmistoiminnan tuottamien aineiden vaikutuksesta tunnetaan tapauksia myös muualta maailmasta.

Diklofenaakki ja estradioli ovat esimerkkejä aineista, joista on on löydetty aivan liian kokeita pitoisuuksia skoonelaisista jätevedenpuhdistamoista. Lääninhallitus patistaakin puhdistamoja modernisoimaan tekniikkaansa.

Lue myös: Villi keksintö: Ilokaasu toimii tehokkaana masennuslääkkeenä, ja kerta-annos tepsii 2 viikkoa – Käytetään myös rakettipolttoaineena

Seitsemässä puhdistamossa on havaittu merkittäviä lääkejäämiä ja kymmenessä muussa pitoisuudet ovat riskirajoilla.

Puhdistamoista tutkittiin kaikkiaan 35 aineen jäämiä. Diklofenaakkia havaittiin kaikissa puhdistamoissa, ja 17-beta-estradiolia kolmessa paikassa.

Myös masennuslääke citalopramista sekä rauhoittavasta oxazepamista saatiin havaintoja.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Harri Repo 15.06.2021

Kemistien vahinkoläpimurto tuhoaa ympäristömyrkyn

Kemistien vahinkoläpimurto, jonka ”ei ollut tarkoitus toimia”: uusi katalyytti tuhoaa vaarallisen ja lähes ikuisen ympäristömyrkyn 4 tunnissa

Perfluoratut pinta-aktiiviset aineet (pfas) ovat haitallisia, ympäristössä lähes ikuisia aineita. Vahingossa keksitty katalyytti hajottaa ne nopeasti.

Liittyy melkein asiaan. Kuvassa on molekyylimalli perfluorioktaanisulfonihaposta, joka on yksi tavallisimmista pfas-aineista. Amerikkalaiskemistit tutkivat kuitenkin sen sukulaista, perfluorioktaanihappoa.
Liittyy melkein asiaan. Kuvassa on molekyylimalli perfluorioktaanisulfonihaposta, joka on yksi tavallisimmista pfas-aineista. Amerikkalaiskemistit tutkivat kuitenkin sen sukulaista, perfluorioktaanihappoa.

Perfluoratut pinta-aktiiviset aineet (pfas) – joita voisi nimittää tuttavallisemmin fluoratuksi saippuaksi – ovat tunnettu ympäristömyrkkyjen luokka. Niitä pidetään luonnossa ”lähes ikuisina”, koska fluorattu molekyylirakenne suojelee niitä kemiallisilta tekijöiltä samaan tapaan kuin teflonmuovia.

Pfas-yhdisteet aiheuttavat ihmisessä useita terveysongelmia, mutta eivät erity helposti ihmiskehosta ulos. Puoliintumisaika on usein monien vuosien luokkaa.

Nyt kemisti-insinöörit yhdysvaltalaisesta Ricen yliopistosta ovat keksineet, että boorinitridijauheesta valmistettu huokea katalyytti pilkkoo ainakin kahta pfas-yhdisteiden luokkaan kuuluvaa yhdistettä erittäin tehokkaasti. Reaktiotuotteet ovat vetyä, hiilidioksidia ja fluoridi-ioneja.

Katalyytti rikkoi perfluorioktaanihapon molekyylit neljässä tunnissa 99-prosenttisesti eli lähes täysin. GenX-kauppanimellä tunnetun pfas-yhdisteen tapauksessa teho osoittautui kokeissa alemmaksi, noin 20 prosentiksi kahdessa tunnissa.

Toisaalta löytö on GenX:n osalta sikäli merkittävämpi, että sitä hajottavia katalyyttejä ei tunnettu ennen ainoatakaan. Perfluorioktaanihapon tapauksessa joitakin aiempia koetuloksia oli jo olemassa.

LUE MYÖS:

EU rajoittaa fluorattujen kemikaalien käyttöä

Helpoin ratkaisu selvitti 70 vuotta pöydällä lojuneen tiedeongelman

”Yleinen mysteeri on joillekin nouseva fluorikuume” – suksivoitelijoilla moottorimaskit ja ilmanpuhdistin apuna

Löydetty muun muassa pikaruokien kääreistä – tutkijat oppivat jäljittämään vaarallisten PFAS-kemikaalien reitin elimistössä

Maailman vaarallisin aine? Pisara suojakäsineen päälle riittää tappamaan

Molemmat näistä pfas-aineista ovat yleisesti käytettyjä. Kun perfluorioktaanihapolle on viime vuosina asetettu rajoituksia, GenX:n käyttö sen korvaajana on yleistynyt.

Prosessi vaatii toimiakseen boorinitridin ja ilman lisäksi vain ultraviolettisäteilyä. Uv-valona käytettiin tavallista 254 nanometrin lamppua, jota käytetään mikrobien tappamiseen.

Tutkimusta johtanut Michael Wong ihmettelee yliopiston lehdistötiedotteessa, että löytö oli vahinko, vaikka se tapahtuikin osana pfas-yhdisteiden torjuntaan tähtäävää tutkimusprojektia.

”Yritimme kaikenlaista ilman että mikään olisi toiminut. Boorinitridi oli kontrollikoe, jonka ei ollut tarkoitus toimia, mutta se onnistui.”

Perfluorattuja pinta-aktiivisia aineita käytetään muun muassa vettähylkivien tekstiilien ja likaa hylkivien pintojen valmistukseen, palontorjuntavaahtoihin sekä puolijohdeteollisuuden etsauksiin. Niitä on lisätty jopa joihinkin kosmeettisiin tuotteisiin.

EU:n ympäristöviraston mukaan pfas-kemikaalit on yhdistetty ihmisessä kilpirauhasongelmiin, munuais- ja kivessyöpiin, maksavaurioihin, kohonneeseen kolesteroliin ja lieviin sikiönkehityksen ongelmiin.

Wongin ryhmän tiedot perustuvat laboratoriomittakaavan kokeisiin. Teollisen mittakaavan kokeita ei ole vielä ehditty tehdä. Tieteelliset tulokset on julkaistu Environmental Science and Technology Letters -lehdessä.

Systemaattiselta nimeltään yllä mainittu GenX on 3-oksa-2-trifluorimetyyli-perfluoriheksaanihapon ammoniumsuola.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuomas Kangasniemi 08.07.2020

Miksi Maan magneettikenttä siirtyy

Miksi Maan magneettinen pohjoisnapa vaeltaa hirmuista tahtia Kanadasta Siperiaan? Siihen löytyi mahdollinen selitys

Maan magneettinen pohjoisnapa sijaitsi vuosisatojen ajan Kanadan arktisessa saaristossa, mutta 1990-luvulta alkaen se on vaeltanut nopeasti Siperiaa kohti.

Keskellä Jäämerta. Maan magneettinen pohjoisnapa sijaitsee nykyisin tällaisissa maisemissa. Andreas Weith (CC-BY-SA 4.0)
Keskellä Jäämerta. Maan magneettinen pohjoisnapa sijaitsee nykyisin tällaisissa maisemissa. Andreas Weith (CC-BY-SA 4.0)

Erikoiselle ilmiölle on keksitty mahdollinen selitys, kertoo Phys.org.

Leedsin yliopistossa ja Tanskan teknillisessä yliopistossa Kööpenhaminassa työskentelevä tutkimusryhmä päättelee satelliittimittauksiin perustuen ilmiön johtuvan siitä, että Maan ulkoytimen pinnalla pohjoisilla leveyksillä on kaksi suurta alaspäin osoittavan magneettivuon lohkoa. Toinen niistä sijaitsee Venäjän ja toinen Kanadan puolella.

1970-luvulta alkaen Kanadan puoleinen lohko on kuitenkin heikentynyt, mikä on saanut magneettisen pohjoisnavan vaeltamaan Siperiaa kohti. Philip W. Livermoren johtamat tutkijat ennustavatkin, että sama liike jatkuu lähivuosikymmeninä vielä noin 400–700 kilometriä nykyisestä sijainnista eteenpäin.

Magneettivuon lohkot aiheutuvat sulasta raudasta muodostuvan ulkoytimen pyörteistä.

Syitä tai spekulaatioita sille, miksi Kanadan pyörre sitten on heikentynyt, ei kerro sen enempää Phys.org kuin tutkijoiden Nature Geoscience -lehdessä julkaistun artikkelin tiivistelmä.

Magneettisten napojen liikkeessä ei ole periaatteellisella tasolla mitään uutta. Nestepyörteet, Maan ytimessä sen enempää kuin muuallakaan, eivät ole koskaan täysin vakioita. Niinpä myös magneettisten napojen paikka muuttuu hitaasti.

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana magneettinen pohjoisnapa on kuitenkin liikkunut noin 50–60 kilometriä vuodessa. Vauhti on suuruusluokkaa 5–10 kertaa suurempi verrattuna tätä vuosisataa edeltäneeseen keskiarvoon, ja nykyisin napa sijaitsee jo itäisellä pallonpuoliskolla.

Magneettisen pohjoisnavan liike on herättänyt kiinnostusta niin luonnonilmiönä sinänsä kuin kompassisuunnistuksen kaltaisten käytännön sovellusten kannalta.

Uusi mallinnus: Magneettinen pohjoisnapa ohitti jo nollameridiaanin matkalla kohti Siperiaa

Suomalaistutkijat jäljittivät rajuimman tunnetun aurinkomyrskyn vuodelta 774 – ”Jos tapahtuisi nyt, vahingoittaisi satelliitteja ja tappaisi astronautteja”

Yhteensä 600 tutkijaa ajelehtii vuoden jään vankina Pohjoisella jäämerellä – mukana myös suomalaistutkijoita

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Tuomas Kangasniemi 14.05.2020

Koronavirus tukkii viemärit

Maailmanlaajuinen ilmiö on levinnyt Suomeen: Korona saa viemärit tukkoon – ”Ero normaalitilanteeseen on huomattava”

Viemäreihin on viime viikkoina päätynyt ennätysmäärä hygieniatuotteita ja muuta sinne kuulumatonta jätettä.

Pytty ei ole roskis, muistuttaa HSY. tim
Pytty ei ole roskis, muistuttaa HSY. tim

Pumppaamotukosten määrä on kasvanut maaliskuusta alkaen, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut.

HSY:n viemäreihin on viime viikkoina päätynyt ennätysmäärä hygieniatuotteita ja muuta sinne kuulumatonta jätettä. Desinfioivien puhdistusliinojen, nenäliinojen ja kosteuspyyhkeiden muuttunut kulutus on näkynyt pääkaupunkiseudun jätevedenpumppaamoilla maaliskuun alusta alkaen.

”Ero normaalitilanteeseen on huomattava. Pahin viikko tähän mennessä oli viikko 14 kuun vaihteessa, silloin pumpputukoksia avattiin 14 kpl. Tälläkin viikolla tukoksia oli avattu jo viisi keskiviikkoaamupäivään mennessä”, kertoo yksikön päällikkö Petteri Jokinen tiedotteessa.

Sama ilmiö on havaittu myös muualla maailmassa. Muiden maiden kohtaamista ongelmista uutisoitiinkin Suomessa jo maaliskuun alkupuolella ennen tilanteen pahentumista omassa verkostossamme.

Vessapaperia lukuun ottamatta muut paperilaadut, puuvilla- tai muovituotteet eivät hajoa viemäriin päätyessään. Kun näihin yhdistyy rasvaa ja öljyisiä marinadeja, jotka eivät myöskään kuulu viemäriin, roskista muodostuu pahimmillaan suurikokoisia möykkyjä. Tällaiset aiheuttavat jo isompaa vahinkoa.

”Itse viemärietikettihän on hyvin yksinkertainen. WC-pönttöön vain ns. sitä itseään ja vessapaperia sekä pesuvesiä. Siitä huolimatta viemäriin päätyy kaikkea sinne kuulumatonta roskaa: talouspaperia, kumihanskoja, hiuksia, alusvaatteita”, Jokinen sanoo.

”Vessassa olisi hyvä olla erillinen roskapönttö, että ei tulisi tarvetta käyttää WC-pönttöä muuhun kuin se on tarkoitettu.”

Tukoksen muodostuminen havaitaan pumpun käyttöön ottaman virran määrän suurentumisena. Tukos ei yleensä poistu itsestään. Parhaimmillaan tukos ehditään kuitenkin poistaa jo ennen pumpun täydellistä tukkeutumista.

”Pumpputukoksen poistamiseen lähtee aina kaksi asentajaa paikalle työturvallisuuden takia. Aluksi pumppu joudutaan nostamaan asennuspaikaltaan pois. Pumpun sähkömoottori akseleineen ja juoksupyörineen irrotetaan pumpun pesästä. Vasta tämän jälkeen päästään tukosta poistamaan. Tukoksen poistaminen on aina käsityötä ja tällöin tapahtuu mikrobiologisille epäpuhtauksille altistumista”, Jokinen kertoo.

HSY:n alueella on 550 jätevedenpumppaamoa, joiden avustamana jätevesi kulkee viemäreistä jätevedenpuhdistamoille asti. Pumppaamojen toimintaa seurataan jatkuvasti valvontaohjelmiston avulla.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Eeva Törmänen 16.04.2020

Merivirtojen vauhti kiihtyy

Tutkijat ihmeissään: merivirtojen vauhti kiihtyy

Merivirtojen nopeus on kiihtynyt viime vuosikymmeninä selvästi, kertoo tuore tutkimus.

Artikkeliin liittyvä kuva

Kiinan tiedeakatemian tutkijoiden mukaan virtojen liike-energia on kasvanut vuodesta 1990 lähtien 15 prosenttia vuosikymmenessä.

Valtamerien vedet liikkuvat jättiläismäisinä virtoina, joista meille tutuin on lämmintä vettä pohjoiseen kuljettava Golf-virta.

Tähän saakka on ollut epäselvää, miten ilmastonmuutos vaikuttaa merivirtojen liikkeisiin. Kiinalaistutkimuksen mukaan yksi seuraus voi olla juuri virtauksen nopeutuminen. Mitä se taas merkitsee, on vielä epäselvää.

Yksi seuraus voi olla, että lämmin vesi kulkeutuu aiempaa pohjoisemmaksi, mikä voi heikentää meressä olevien levien kykyä sitoa hiilidioksidia.

Tutkimus perustuu merissä oleviin 4 000 mittauspisteeseen ympäri maapallon.

Maapallon pinnasta 70 prosenttia on merien peitossa.

Mitä käy Golf-virralle? Tutkijat loivat maailman ensimmäisen ennusteen Atlantin kiertoliikkeestä

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Jukka Lukkari 12.02.2020